пʼятниця, 14 липня 2023 р.

 

Фантастика без кордонів 

Під час війни виникає непереборне бажання втекти від суворої реальності та зануритись у магічний світ фантастичних країн та персонажів.

Фантастика — популярний різновид художньої літератури. Цей жанр займає досить міцні позиції в світовому літературному процесі. Практично, фантастикою цікавиться кожен, а особливо молодь.

Відділом  абонементу Кельменецької центральної бібліотеки проведено літературну орбіту «Фантастика без кордонів» по творчості письменників-фантастів Анджея Сапковського та Станіслава Лема.

Анджей Сапковський славетний польський письменник і публіцист, лауреат безлічі престижних літературних премій і постійний учасник щорічного конгресу Європейського товариства наукової фантастики «Єврокон». Всі книги Анджея Сапковського створені в жанрі фентезі, а сам письменник вважається одним з найпопулярніших і затребуваних фантастів Європи. Але найбільшу популярність автору приніс цикл романів про відьмака Геральта, за мотивами якого створено кілька серіалів і комп'ютерних ігор. Магія Анджея Сапковського — у його вмінні з ліризмом і сарказмом створити уявний світ, кожен з мешканців якого, кожне місце і кожна подія настільки нагадують нам світ реальний, сучасний, що відірватися від книжок неможливо.


Станіслав Лем
— польський письменник, класик фантастичної літератури. Найпопулярніший з авторів Польщі за кількістю перекладів у світі. Лауреат премії Франца Кафки та Австрійської державної нагороди з європейської літератури. Лем відомий історіями про роботів, космічні подорожі, а також літературними пародіями, рецензіями на неіснуючі книжки.Творчий доробок Лема – це 16 романів та десятки повістей і оповідань, об’єднаних у цикли «Кіберіада», «Розповіді про пілота Піркса», «Абсолютний вакуум».



Станіслав Лем переймався питаннями свободи особистості. Він роздумував, у який спосіб можна придумати світ, у якому люди будуть вільними та не кривдитимуть одне одного.

Читачів, мабуть, зацікавить факт, що одним із авторитетних майстрів літератури для Станіслава Лема був Тарас Шевченко. Лем спеціально вчив українську мову, щоб читати його поезію в оригіналі. Він міг черпати натхнення для створення цих метафоричних образів і розлогих описів у віршах Шевченка.

Запрошуємо любителів фантастики до бібліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...