пʼятниця, 7 липня 2023 р.

 

У ніч на Івана Купала дівчина зілля копала


       Сьогодні, 7 липня, відзначають велике церковне свято – Різдво Івана Предтечі (Іоанна Хрестителя). Воно співпадає у даті з народним святом Івана Купала

      Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Свято Купала відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини.

     Працівники Кельменецької центральної та дитячої бібліотек щоб показати красу і неповторність цього магічного свята природи й популяризувати купальські обряди за допомогою книг, провели  купальські оповідки «У ніч на Івана Купала дівчина зілля копала» 

    Бібліотекарі  познайомили читачів з представленою літературою на книжковій виставці «Дива купальської ночі», познайомили з історією виникнення свята Івана Купала, пов’язаними з цим днем звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями святкування. А учасники заходу  розповідали купальські легенди та плели віночки. До процесу плетіння ставилися дуже серйозно, адже наші предки вважали, що коли сплітаєш вінок, складаєш свою щасливу долю.

Сила народу – в його традиціях! З прекрасним святом Івана Купала!

Нехай в кожного буде щаслива доля без сліз , без горя , без війни.






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...