середу, 26 квітня 2023 р.

 

Трагедію квітня весь світ пам’ятає

             В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце гострим болем. Одна з них 26 квітня 1986 року.

 Ніщо не віщувало біди. Стояла тиха весняна ніч. Квітень завершував свою вахту в природі і мав передати її травню. Саме в таку з ночей, 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном над четвертим реактором Чорнобильської електростанції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.

                                                 

Вибух…, нестерпний біль, знак планетарної біди, що не знає ні відстані, ні кордонів. Про жахливі події весни 1986 року стало необхідною, корисною і одночасно – сумною традицією згадувати тих людей , які ціною власного здоров’я, а часто – і життя, врятували людство від неминучої загибелі.

                                           

                                   

В цей день у Кельменецькій центральній бібліотеці було проведено екологічний набат «Трагедію квітня весь світ пам’ятає» та презентовано виставку- реквієм «Гріх непростимий: Чорнобиль ». На виставці представлені документальні матеріали, фотозйомки наслідків трагедії, відомості про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, статті з періодичних видань про ті страшні події,  художні твори та багато іншого.

За роком спливає рік, а для України Чорнобиль залишається незагоєною раною.  Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу, тому що це – час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили  уже 37 років…

 




Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...