пʼятниця, 8 липня 2022 р.


 

І знову новинки        у бібліотеці!



А чи знаєте ви, що Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.


І саме про український борщ і не тільки фонд Кельменецької центральної бібліотеки оновився новими виданнями від Українського інституту книги «Зваблення їжею з українським смаком», «Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати», автором яких є один з найвідоміших кулінарних експертів в Україні – ресторатор Євген Клопотенко. Та не менш цікавим науково-популярним виданням є «Національна культурна спадщина України». Ця книга знайомить з історією української кухні, виникненням українських страв та їхнім значенням в житті українців.

Не прогайте нагоду познайомитись із кулінарними стравами, ми обіцяємо, ви закохаєтесь у розмаїття української кухні та будете досліджувати їх разом з авторами, а рецептами борщу ділитися зі всіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське.

 Один із рецептів українського борщу, який вам смакуватиме

 Інгредієнти:

 води – 2-2,5 л,

м‘ясо свинини – 300 г,

квасолі – 1 стакан,

морквина – 1 шт,

петрушки – 1 шт,

цибулина – 1 шт,

капуста – ½ частина (середньої),

буряк – 2-3 шт (середні),

томатна паста – 2-3 ст. ложки,

олія, лавровий лист, духмяний перець, оцет, сіль, цукор, часник – за смаком.

 

Приготування:

 Квасолю залити водою, щоб набухла на 2-3 години або на ніч. М’ясо нарізати шматочками і разом з квасолею зварити на маленькому вогні.

 Буряк варити 40-45 хвилин цілим в шкірці, до води додати одну столову ложку оцту, остудити, почистити та натерти на грубій терці.

 Зварити овочевий бульйон: у 2 літри води порізати цибулю, моркву петрушку та тримати на вогні протягом 30 хвилин. Після додати порізану білокачанну капусту та варити ще 10 хвилин. Додати буряк, лавровий лист, духмяний перець та готувати разом 5 хвилин.

 Окремо підсмажити 4 ложки томатної пасти на 2-х столових ложках олії.

 З'єднати з бульйоном варену квасолю, томатну пасту, потертий часник, столову ложку цукру, посічену в'ялену петрушку, кріп та сіль до смаку.

                                                    Приємного апетиту!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...