понеділок, 25 січня 2021 р.


 Тетянин день

 Тетянин день    — християнське і народне свято, яке припадає на 25 січня, саме в цей день жінки на ім’я Тетяна святкують День ангела.                    Ім’я «Татіана» походить з  Римської імперії   і  означає  «пані з роду Татія»  або  «упорядниця». У Тетян емоційний характер і яскраві лідерські риси, вони товариські і цілеспрямовані. Вважається, що дівчата на ім’я Тетяна - яскраві та надзвичайні особистості. Вони сміливі, чесні та дуже вродливі. Селяни вважали, що жінка, яка народилася в цей день, буде гарною господинею.

      Свята Тетяна жила в Римі у II-III сторіччах за часів жорстоких гонінь на християн. В кінці II століття Рим прославився як дуже гарне та багате місто. Практично в самому центрі знаходився відомий Колізей, в якому проводилися всі свята. Майже всі римляни тоді поклонялися язичницьким богам. У місті також були і християни, але їх було мало і практично всі ховалися, побоюючись розправи з боку влади.

    Одним з представників влади був консул, хто вірує в єдиного Бога. У цього консула народилася чудова дівчинка, яку він з самого дитинства привчав служінню Господу. Дівчина швидко виросла і стала справжньою красунею. Незабаром імператором Риму став Олександр Север, який нормально ставився до християнства. Він був язичником, але Ісуса брав за ще одного Бога. Завдяки йому християни заснували в місті свою громаду, серед якої була і Тетяна.

    Дівчина була дуже доброю, завжди допомагала нужденним і бідним, видавала їм одяг і їжу, хворих лікувала. Люди помічали, що дівчина все свої справи робить якнайкраще. Так поширилася про неї слава.

    Але незабаром все змінилося. Міська рада Риму видала указ про те, що римляни повинні поклонятися тільки язичницьким богам і нікому більше. В іншому випадку на них чекала страта. Святу Тетяну покровительку силою привели в храм і змусили вклонитися язичницькому богові. Але дівчина відмовилася і в цей час впала і розбилася одна з статуй Аполлона.

    Язичники накинулися на дівчину і стали її бити. А вона весь цей час молилася за них і просила у Бога простити їх. І раптом мучителі побачили з дівчиною ангелів. Повіривши в Ісуса, вони заявили це раді, за що були відразу страчені. Тетяну мучили і катували протягом декількох днів. 12 січня (25 січня) 226 року вона була страчена. Церква зарахувала мученицю Тетяну до лику святих. У день її страти віруючі відзначають іменини Тетяни.

    Саме завдяки православній вірі та шануванні церквою святої мучениці Тетяни це ім’я  - одне з найулюбленіших.

   Тетяна дуже часто була головною героїнею художньої літератури.





«Дума про тебе» Михайло Стельмах 









«Маленьке вечірнє інтермеццо»
 Валерій Шевчук 










  Відомий класик О. Пушкін присвятив Тетяні Лариній свій роман  в віршах     

 «Евгений Онегин»




  Прикмети в день Тетяни:

      По морозу судили про погоду навесні і влітку. Якщо в цей день іде сніг — літо буде дощовим. Без опадів — до посушливого літа. Також вважали, що якою буде погода 25 січня — такою і буде весна.

     Якщо на Тетяну: морозно і ясно — буде хороший урожай;

                                   тепло і заметіль — до неврожаю.

     Вітаємо всіх Тетян з Днем ангела. Бажаємо краси та любові, щастя та радості, гармонії та впевненості, чудового настрою та сміливості душі, яскравих барв життя та вірної підтримки близьких людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...