понеділок, 18 січня 2021 р.

 

         18 січня – День Народження Сніговика


З днем народження Сніговика вітаємо,

Зими холодної йому бажаємо

 

   Коли приходить зима, коли сніг покриває землю пухнастим білим покривалом, всі сніговики святкують свій день народження.

  Всі знають, хто такий Сніговик, але мало кому відомо історію його виникнення.

   Чи замислювались ви над тим, що символізує Сніговик за твоїм вікном та кому вперше в цілому світі спало на думку зліпити такого зимового красеня?

 

    Наших улюблених, милих сніговичків раніше зображали величезними, злими сніговими монстрами. І не дарма – адже колись зими були затяжними  і набагато холоднішими, тож приносили в домівки багато клопоту.

      Сніговиків ліпили з давніх-давен та  поважали,  як і володаря зими – Мороза, просили їх про зменшення лютих морозів. Наші предки вірили, що хурделицею і снігопадами керують духи-жінки. Тому і ліпили на своїх подвір’ях снігових баб.

Християнська легенда розповідає, що сніговики – це янголи. Адже сніг – дар з неба. Ці зимові герої передають Богові прохання людей. Тому зі «свіжого» снігу ліпили маленького сніговичка і шепотіли йому сокровенне бажання. Як тільки фігурка розтане, бажання буде доставлене на небеса і неодмінно здійсниться.

   За старовинним переказом, приблизно в 1493 році вперше зліпив снігову фігуру скульптор, поет і архітектор Мікеланджело Буонарроті. Історичні дані запевняють, що першу писемну згадку про сніговика можна зустріти в одній з книг 18 століття.


  Сніговикам присвячені чудові дитячі казки. Найвідоміша казка Ганса Хрістіана Андерсена «Сніговик». 

   Герой другої німецької казки Менді Фогеля «Мрія коричневого сніговита» – шоколадний сніговик.

 Для нашого народу сніговик – один з улюблених новорічних персонажів. У веселих мультфільмах «Сніговик-поштовик», «Дід Мороз і сірий вовк», «Сонечко і снігові чоловічки», «Снігурка», «Коли запалюються ялинки», в якому сніговик виступає як вірний помічник Діда Мороза.

  Чому саме 18 січня Міжнародний день сніговика?  Така чудова ідея спала на думку колекціонеру Корнелісу Гретцу з Німеччини. Він розмірковував так: по-перше, в середині січня в багатьох країнах є сніг, по-друге, число 18 схоже на Сніговика, який тримає в руках мітлу, по-третє, в цей день ще не було ніякого міжнародного свята. Свято було засноване в 2010 році.


   Таке свято – це чудова нагода зібратися сім’єю чи з друзями для найвеселішої зимової забави – ліплення сніговика, а також перегляду мультфільмів та читання улюбленої книги.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...