вівторок, 27 листопада 2018 р.



Я від калини, я від маминої пісні













Чи полудне буде, чи година пізня,-
Буде сліз доволі, що мій слід застиг.
Та усіх найтяжче заридає пісня
Та, що написати я в житті не зміг.
                                              М.Ткач







Понеділок. Двадцять шосте листопадове число. Вісімдесят шостий день народження Михайла Миколайовича Ткача – відомого всьому світові поета-пісняра, кінодраматурга, заслуженого діяча мистецтв, народного артиста України, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка.  
Одинадцять років тому, до райського саду відлетіла щедра душа талановитого краянина. Та в день свого народження у актовому залі Кельменецької  музичної  школи, яка носить його ім’я, Михайлова душа встрічала всіх, хто прийшов на літературно-музичну композицію «Я від калини, я від маминої пісні», яку організували і провели Кельменецька центральна районна бібліотека та Кельменецька музична школа.
 Розповіді ведучої заходу, директора Кельменецької РЦБС Ольги Твердохліб, про видатного митця, його великий творчий доробок, особливо пісенний, що став класикою національної музичної культури, перепліталися з поезією, яку читали читці-декламатори, учениці 8-А класу Кельменецького ліцею-опорного закладу: Анжеліна Коновчук, Інеса Дожид, Анастасія Раренко, Ольга Волощук під звучання мелодії на скрипці (акомпонувала – директор Кельменецької музичної школи ім. М. Ткача Вікторія Раренко).
А як же без пісні? Дитячий хор музичної школи (керівник – старший викладач Олена Козак) виконав пісню «Моя Україно», вокальне тріо у складі Галини Герцяк, Алли Коржос, Галини Гончарюк акапельно заспівало «Сину, качки летять», народний аматорський жіночий колектив «Журавка» (керівник Вікторія Раренко) заспівали «Засумую я», дитячий духовий оркестр (керівник – старший викладач Михайло Олійник) та соліст Дмитро Требик спільно виконали мелодійні «Ясени».
 Усі присутні могли почути голос земляка завдяки відео, адже на екрані демонструвалися уривок із фільму «Молодію серцем я», відеофрагмент інтерв’ю з Михайлом Ткачем про написання безсмертної «Марічки», слайд-презентація «З висоти Лукачанських ясенів».   
Завершальним акордом літературно-музичної композиції «Я від калини, я від маминої пісні» стало виконання дитячим духовим оркестром (керівник – старший викладач Михайло Олійник) славнозвісної «Марічки».  
Після заходу усіх шанувальників творчості поета запросили у музейну  кімнату, в якій бібліотекарі Кельменецької ЦРБ Віоріка Дєдова та Роза Борденюк провели екскурсію. Познайомили присутніх з експонатами, серед яких стенди з інформацією про життя та творчість митця, особисті речі, а саме: друкарська машина, магнітофон, альбоми з фотографіями, нагороди та дипломи і звичайно книги. На книжково-ілюстративній виставці «Поезія на крилах мелодії», були представлені поетичні та пісенні збірки буковинця, а також його повість «Хліб з добрих рук», матеріали з періодичних видань про плідну працю в художньому і в документальному кіно. А книги Світлани Телешман «Пісня Михайла Ткача: літературний портрет», Василя Фольварочного «Сніг на зеленому листі» та багато інших є достойним поклоном перед пам’яттю видатного земляка.
Трансляцію заходу можна почути на хвилях Кельменецького районного радіо 27 листопада о 14:00.
        Михайло Ткач – Людина, Особистість, Талант. Він залишив по собі яскравий слід у поезії і літературі, в мистецтві і душах людей.












Немає коментарів:

Дописати коментар

      Щиро вітаємо переможців обласного туру   ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнку «Майбутнє планети у наших руках»....