вівторок, 13 листопада 2018 р.




                         Той, хто знає українську мову, зрозуміє пісню солов’я

     
     Ну що б, здавалося, слова…

     Слова та голос – більш нічого.

     А серце б’ється – ожива,

     Як їх почує!..
                                      Т. Шевченко




Яка прекрасна українська мова! Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мова… яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами…
Серед дат і подій, що збагачують нас духовно, вирізняється День української писемності та мови, який щорічно відзначають в Україні у день пам’яті Преподобного Нестора-літописця – 9 листопада.
Напередодні свята в Кельменецькій центральній районній бібліотеці на юнацькому абонементі з учнями 8-А класу Кельменецького ліцею-опорного закладу було проведено літературну розвідку «Той, хто знає українську мову, зрозуміє пісню солов’я». Цікавою та змістовною була розповідь бібліотекарів В. Дєдової та А. Городецької про витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов, походження і розвиток. А з уст юних мовознавців лунали вірші про значущість, красу та мелодійність української мови - поетів Л. Українки, В. Симоненка, М. Рильського, Л. Костенко та інших. Бібліотекарі презентували учням книжково-ілюстративну виставку «Квітни мово зірницями слова» та бібліографічний огляд літератури «Барви одвічні рідної мови»



В читальному залі Кельменецької ЦРБ було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Мова – душа народу». Документи представлені на виставці познайомили користувачів читального залу з історією походження української мови, народною мудрістю, славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – словниками.



А з найменшими читачами – учнями 1-Б класу Кельменецького ліцею-опорного закладу (класний керівник Н. Шарагова), працівники Кельменецької РДБ провели урок рідної мови «Наша мова – диво калинове».



  
В філіалах бібліотек до Дня української писемності та мови також було проведено ряд заходів.


Літературознавча вікторина «Веселкова наша мова», Грушовецький філіал бібліотеки



Урок рідної мови «У рідному слові велика сила», Комарівський філіал бібліотеки



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...