пʼятниця, 4 серпня 2023 р.

 

Артист-філософ Борис Гмиря


«Голосом Бориса Гмирі  Україна з Богом розмовля…»

Дмитро Білоус

Борис Гмиря – мабуть, почати можна одним словом – Митець.

Відомий оперний співак, таланту якого аплодували у Німеччині, Польщі, Китаї, Чехословаччині, Югославії, Болгарії, Угорщині. Народився  5 серпня 1903 року у містечку Лебедин (нинішня Сумська область) у родині камінщика. Його співом захоплювались навіть у тих країнах, де він за життя так і не побував. На його концертах люди аплодували зі слізьми на очах. Легше було б порахувати зали, до яких його не запрошували, ніж ті, в яких чекали.

Він мав неймовірно красивий голос. Говорили, що хто слухав його голос, плакав від захоплення.

За життя Борис Гмиря дав більше 3 тисяч концертів. Працював у оперних театрах Києва, Харкова, Кам’янця-Подільського. Виконав 40 оперних партій та 75 оперних арій. В його репертуарі було більше 600 вокальних творів, у тому числі 300 українських народних пісень і романсів.

Перлиною творчої діяльності співака стала «Шевченкініана». Борис Романович Гмиря – перший видатний співак, який підготував і виконав цілу концертну програму на вірші Кобзаря у найкращих концертних залах. Він знявся у фільмі-опері «Наймичка» за поемою Т.Г. Шевченка.

У фонді читального залу  Кельменецької центральної бібліотеки для поціновувачів співочого мистецтва є гарно оздоблене нотне видання «Романси та українські народні пісні з репертуару Бориса Гмирі», у збірку ввійшло чимало творів на вірші Кобзаря.

І буде дивно, якщо Вас не схвилює те, наскільки ніжно й глибоко звучить його голос, якими відтінками він грає, як пронизує саме повітря, у якім звучить.

Борис Гмиря – геній українського народу, своїми творами підніс людство на новий щабель духовного розвитку, мистецтво співака непідвладне часу. Воно живе і житиме в нових поколіннях новим прекрасним життям.


 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...