понеділок, 6 червня 2022 р.

 

                   Свій голос віддаю за матінку природу


Саме за такою назвою в Кельменецькій центральній бібліотеці було проведено екологічний мікрофон, присвячений Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища. У заході взяли участь бібліотечні працівники та провідний фахівець з екологічної освіти Національного природного парку «Хотинський» Людмила Бабин.



                                                         

Щоб зробити один крок для планети, було прийнято спільне рішення створити у фойє Кельменецької центральної бібліотеки пункт збору використаних батарейок для наступної передачі їх на утилізацію.

Чи відомо тобі, чим саме шкідливі батарейки? Вони містять важкі метали – це загроза для природи та здоров’я людей! Потрапляючи у навколишнє середовище, батарейки розкладаються та забруднюють природу токсичними речовинами. Із водою вони потрапляють до рослин, тобто нашої їжі, а звідти в організм людини. Ці сполуки здатні завдати значної шкоди здоров’ю. Якої саме? Читайте нижче та розповідайте друзям.

Свинець – важкий метал, високотоксичний для людей та тварин. Провокує розумову відсталість та захворювання мозку.

Кадмій – вражає нервову та гормональну систему, печінку та нирки, порушує фосфорно-кальцієвий обмін. Хронічне отруєння може призводити до анемії та руйнування кісток.

Хлорид заліза – особливо токсична речовина, яка може утворюватись в процесі розкладання батарейок. Викликає свербіж і подразнення шкіри. При потраплянні в організм людини у високих концентраціях може призводити до отруєння або смерті.

Кислоти та луги – основа електроліту батарейок. Порушують родючість ґрунтів, потрапляючи в організм людей, викликають отруєння.

Нема сумніву, що 100% батарейок мають збиратись та відправлятись на переробку. Ми знаємо, як цього досягти заради безпеки нас та наших дітей!





Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...