четвер, 29 серпня 2024 р.

                                       

                 Соняхи пам’яті

       Сьогодні – День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Саме 29 серпня 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. Коли українські військові колонами виходили «зеленим коридором», росіяни порушили домовленості та розстріляли їх. За даними Українського інституту національної пам’яті, унаслідок підступності росіян українська армія втратила загиблими 366 воїнів, 429 отримали поранення, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

      Ті трагічні події розгорталися саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні Захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя за незалежність нашої країни.

      Щорічно в цей день ми згадуємо не лише тих, хто загинув під Іловайськом, а й вшановуємо пам’ять усіх полеглих Захисників і Захисниць України в сучасній російсько-українській війні, починаючи з 2014 року.

      До цієї дати у фойє Кельменецької селищної ради було розгорнуто виставку-пам'ять «Їм у віках судилося безсмертя».




                   Вічна і світла пам’ять загиблим Захисникам і Захисницям України!

 

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.


 

Калинова, солов’їна – Миру хоче Україна



24 серпня Україна відзначає головне свято країни - День Незалежності.  Третій рік поспіль свято проходить в умовах війни, коли нашим незламним і невтомним воїнам вкотре доводиться відстоювати нашу свободу та право на життя. Новини про ворожі обстріли, втрати  та руйнування затьмарюють це свято, але  завдяки  силі, мужності, стійкості захисників дає нам можливість  з гордістю святкувати 33-ту  Незалежність.

У цей день ми схиляємо голови перед тими, хто ціною свого життя боронить наш суверенітет. Ми дякуємо тим, хто захищає наш дім. І з гідністю підіймаємо синьо-жовті прапори на честь нашої свободи. Свободи, яку у нас не відібрати.

Тож напередодні свята у Кельменецькій центральній  бібліотеці відбувся історико - патріотичний акцент «Калинова, солов’їна – Миру хоче Україна», та розгорнуто тематично - книжкову виставку «Україна під прапором волі».

  Презентовані на виставці видання містять послідовний виклад перебігу історичних подій на території України. Література  знайомить користувачів з державною символікою України, її історією і багатою культурою. Книги висвітлюють найважливіші аспекти української державності, неповторні душевні якості її талановитого і стійкого народу.



    Значна увага приділена важливій темі  війни за незалежність та державність, яка визначила теперішній  стан нашої держави. Наші втрати великі, наші рани кровоточать, наша лють збільшується з кожною новою втратою, руйнуванням, смертю. Нова воєнна реальність породила вкрай схвильовану нову літературу, це справжні  події, щоденники війни, реалістичні картини героїчної боротьби українців за свою Незалежність, свою країну, свій дім.

 Із зацікавленістю учасники заходу гортали сторінки книги Сергія Соколова  «Історія в моментах. Україна - московія», яка дає відповідь на запитання:  що для тебе Україна?; хто ми - українці?; звідки ми походимо?; що ми вже зробили і що нам треба ще зробити для своєї рідної країни, щоб вона стала успішною?... На ці та багато інших запитань,  користувачі знайдуть відповідь познайомившись з документами представленими на виставці. 


Нинішній рік – це рік великих випробувань, пора сподівань і надій, нехай же всі вони справдяться. Миру, здоров’я,  добра, порозуміння та злагоди, українці! З Днем Незалежності всіх нас! Віримо в нашу перемогу, в наших воїнів, в силу нашого духу! Ми українці - і пишаємося цим!

Слава Україні! Героям Слава!


понеділок, 12 серпня 2024 р.


 

Молодь й книжка – класна фішка



      12 серпня спільно із світовою спільнотою в Україні відзначають Міжнародний день молоді.

      Саме в цей день Арт-сквер селища Кельменці наповнився енергійністю, креативністю, творчістю та натхненністю молоді нашої громади, яка завітала на молодіжний мистецький калейдоскоп «Ми хочемо жити в мирі». Привертав їхню увагу й Бібліотечний узвіз, який підготували працівники бібліотеки, адже тут їх чекав справжній інформаційний бум «Молодь й книжка – класна фішка». Юнаки та дівчата знайомились з книгами нового покоління письменників, представленими на виставці-локації «Читай сучасне українське», ділилися думками про прочитані твори, у письмовій формі висловлювали вдячність воїнам ЗСУ, які ціною власного життя наближають перемогу над ворогом, у ігровій формі засвоювали нові знання про літературу та мистецтво.













      Цікаво та пізнавально активна молодь громади провела свій час в Кельменецькій центральній та дитячій бібліотеках під час проведення патріотичного квесту організованого громадською організацією «Бесарабська берегиня». Ознайомила присутніх з правилами та умовами гри-пошуку та провела вікторину з пізнання історії рідного краю квест-інструктор Тетяна Олійник. Було дуже приємно бачити зацікавленість пошуковців у книгах краєзнавчих авторів, серед яких і книга Тетяни Богданівни «Формула української перемоги». Учасники квесту добре попрацювали, успішно пройшли всі його етапи завдяки тому, що були єдиними командами. Вони показали справжні знання, проявили кмітливість, ерудицію та  логіку.

      Квест показав, що вчитися – це весело та круто!


















Сучасна молодь йде в ногу з часом.

Тож творіть та надихайте, змінюйте країну та світ довкола себе!

Зі святом вас!











четвер, 8 серпня 2024 р.

 



Мужній голос Соловія





8 серпня 2024 року минає 190 років від дня народження видатного українського письменника, публіциста, зачинателя нової української літератури, діяча національного відродження на Буковині – Осипа-Юрія Федьковича.

 «Буковинський Кобзар» залишив по собі у скарбниці української літератури велику і багатогранну спадщину. Його вірші, пісні, поеми до сьогодні тішать читача своїм народним духом, багатством розмаїтого українського слова.

Вшановуючи борця за кращу долю свого народу, у читальному залі Кельменецької центральної бібліотеки проведено літературний портрет «Я наш народ цілим серцем люблю» – так освідчував свою любов до України Юрій Федькович. А також розгорнуто ювілейну виставку «Мужній голос Соловія», де знайшли своє відображення твори письменника та літератора про його життєвий і творчий шлях. Тож запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки, до перегляду та прочитання літературної спадщини Федьковича, сповненої глибоких філософських роздумів над сенсом буття…


 


четвер, 1 серпня 2024 р.


 

Поезія – свобода серця

                                     

         Більше двох років в Україні триває повномасштабна війна з російським окупантом. Війна страшна, болюча, жорстока. Щодня, щогодини, щохвилини люди пишуть вірші про те, що відчувають.



  Саме про весь жах війни книга поезій «Байрактар», яку було презентовано 31 липня в Кельменецькій центральній бібліотеці. Збірку у 2024 році видала журналістка і письменниця, дружина полоненого військового Павла Балахтаря із Новодністровська – Інна Руснак. 


На заході директорка бібліотеки Ольга Твердохліб у формі діалогу спілкувалася з авторкою. Зі слів пані Інни, збірку назвала «Байрактар», бо це був неофіційний позивний чоловіка. Каже, що зробила це для нього. Під час презентації Інна Валеріївна читала вірші, що перепліталися з розповідями про свого коханого захисника, мужнього і незламного воїна, патріота своєї країни Павла Балахтаря, які викликали  у  присутніх сум і сльози.

    Збірка складається із двох частин: у першій – історія сім’ї і страх у перші дні вторгнення, коли відпускала чоловіка на війну, переживання, коли він вже перебував у полоні, у другій – присвята полеглим героям. До книжки увійшли майже 50 віршів.



  Щиро вдячні Інні Руснак за презентацію збірки (у її творчому здобутку, це третя вже збірка поезій), за подаровані та придбані книги із автографом автора. 



      

       Ми бажаємо Вам, пані Інно, щоб до рідної домівки якнайскоріше повернувся живим і здоровим коханий чоловік Павло, міцного здоров’я, сил, терпіння, Господньої підтримки, нових книг та мирного неба у нашій рідній Україні.















 



Літературні шедеври мовою екрана           У другу суботу вересня, починаючи з 1996 року, відзначається День українського кіно. Це свято всі...