четвер, 5 травня 2022 р.

 

                  Любитель мудрості і книг

Легенди … Перекази… Хто не любить їх, хто не заслухається ними, коли потече давня розповідь з вуст посивілого дідуся чи старенької бабусі?Трепетно і невтомно слухав їх збирач народної творчості Іван Григорович Безручко, який 5 травня 2022 року святкував би 100ті роковини. До ювілею Добротворця Кельменецькою центральною бібліотекою підготовлено буклет «Любитель мудрості і книг».


Більше півстоліття хмельничанин Іван Безручко жив у Кельменцях. Хтось знав його як терапевта – заслуженого лікаря України, хтось – як учасника бойових дій у Другій світовій війні, хтось як людину, яка відкрила для Буковини ім’я славнозвісної оперної співачки, нашої землячки Лідії Липковської.

А читачі комунальної установи «Кельменецька публічна бібліотека» назавжди запам’ятають Івана Григоровича як збирача народних пісень, казок, легенд, прислів’їв і приказок, які упродовж багатьох років друкувались у різних часописах і відомчих збірниках, багатьох томах заснованої Максимом Рильським бібліотеки «Українська народна творчість». Невеличка частина зібраного матеріалу видана книгами  «Дністріана діда Йвана» (1996), «Там, де тече Дністер» (2010), а Кельменецькою центральною бібліотекою було підготовлено і видано бібліографічний покажчик «Світ його захоплень»: І.Г.Безручко – лікар і збирач народної творчості» (2007). У цьому покажчику подаються назви його публікацій від початку творчості по липень 2007 року.

Іван Безручко був з тих людей, які ніколи не розлучаються з книгою, читанням, які як бджола збирають із них мед людської мудрості, щоб потім передати його на добро іншим. Минуло уже більше 7 років як Івана Григоровича немає серед нас. Незадовго до того дня, як його світла душа відлетіла за обрій, до нашої бібліотеки надійшов від нього лист-заповіт. Ось окремі рядки із листа: « … забирайте книжки із автографами письменників, усю літературу по фольклору з автографами фольклористів, альбоми з моїми друкованими матеріалами … Бажаю здорового довголіття. Іван Григорович».

Книги із особистої бібліотеки Івана Безручка зберігаються у фонді книгосховища Кельменецької центральної бібліотеки. Тож приходьте до нас, читайте, пізнавайте коштовні народні перлини, зібрані і записані фольклористом, та пізнавайте рідну землю, заглядайте в глибину століть, наповнюйтесь народною мудрістю.

                                                          






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...