вівторок, 28 вересня 2021 р.

                                                         Михайло Грушевський –

                         історик і будівничий нації


   «Я хочу жити, щоб працювати,

страждати і  боротись разом з вами»

                 М. Грушевський 





У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський (1866-1934) – визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки. Саме з його творчою спадщиною пов’язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.

В наші дні Грушевський повертається до нас у пам’ятниках, назвах освітніх установ, вулиць, майданів. У багатьох куточках світу започатковано асоціації, створено видавничі й наукові фонди Грушевського. Діють виставки та експозиції, присвячені видатному діячеві. Встановлено премії, стипендії, що носять його ім’я, а Наукове товариство ім. Т. Г. Шевченка у Львові створило престижну відзнаку –  почесну медаль М. Грушевського.

29 вересня  виповнюється 155 років від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського, українського історика, першого Президента України.



З нагоди цієї знаменної дати  в читальному залі Кельменецької центральної бібліотеки  підготовлено історичний портрет «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації» та книжкову  виставку «Народжений Україною», яка висвітлює величезний науково-творчий спадок видатного вченого.




Михайло Грушевський сповна пізнав велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишився вірним ідеї усього життя ― самоствердженням свого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...