вівторок, 20 липня 2021 р.

Ця древня, але вічно юна гра

 



20 липня – Міжнародний день шахів. Вважається, що це одна із найдревніших у світі ігор. Батьківщиною шахів є Індія, а назва – персидського походження і означає: шах мат – володар помер. 

 Шахи – популярна і досить складна гра. Як одна з найрозповсюдженіших спортивних ігор сучасності, це ідеальний спорт, у якому учасники не травмуються фізично. Це не тільки гра, що приносить естетичне задоволення, а і є активним засобом інтелектуального розвитку людини. Гра самоудосконалює, активізує увагу, розвиває мислення і витримку як фізичну так і психологічну, наполегливість, аналітичне мислення, логіку, допомагає дітям у навчанні. Шахіст повинен володіти хорошою фізичною підготовкою. Японські вчені довели, що інтенсивна гра у шахи на 80 % зменшує ризик захворювання Альцгеймера, призупиняє старіння мозку. 


 

Шахи активізують обидві півкулі головного мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення, навички навчання, розвивають фантазію, формують лідерські якості. Гра в шахи зміцнює серце. Покращує кровообіг, спалює калорії. Лікарі пропонують її як рецепт від дитячої гіпертонії.

 
 У наш час  шахами захоплюються мільйони людей в усьому світі. Любителі гри не зважають ні на пори року, ні на примхи погоди. Саме для них Кельменецька центральна бібліотека підготувала шаховий турнір «Ця древня, але вічно юна гра…», на якій із задоволенням пробували свої сили різні категорії користувачів нашої бібліотеки, від найкращих знавців гри в шахи, до  наймолодших початківців, які мають можливість вивчати і розвивати шахову майстерність.


      Допомогою в грі була книжкова викладка літератури «Шахи: мистецтво, спорт, наука», де узагальнено досвід шахової школи, викладено систему методів підготовки до змагань, розглядаються питання тактики шахової гри, висвітлюються рекомендації чемпіонів світу Т. Петросяна, А. Карпова, Г. Каспарова, зібрані кращі партії з їхніми характеристиками, які були зіграні за сучасну історію гри в шахи.



Як казав великий Й. Гете: «Шахи – пробний камінь розуму!»

Тож запрошуємо всіх бажаючих – дорослих і дітей, пограти в улюблену гру та удосконалити свою майстерність!

                                            Тож граймо у шахи!


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...