четвер, 28 березня 2019 р.


«Перегортає пам'ять сторінки»

                                                                    І живуть у пам'яті народу
                                                                    Його вірні дочки і сини,
                                                                    Ті, що не вернулися з походів
                                                                    Грізної, великої війни
                                                                                                   В. Симоненко


Минають роки, відлітають у вічність, але є дати непідвладні часу. Сімдесять п’ять років тому, у березневі дні під час Другої світової війни буковинські землі було звільнено від нацистських окупантів.


Бої за звільнення Кельменецького району тривали з 26 березня по 3 квітня 1944 року. Важкі бої точилися біля Лівинців і районного центру. Нацистські війська прагнули через Хотин, Лівинці та Липкани, а також через Вороновицю і Кельменці створити «коридор» для виходу з оточення. Шлях їм заступили війська 40-ої армії 2-го Українського фронту 133-ої, 163-ої стрілецьких дивізій під прикриттям 4-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії. Смертю хоробрих, визволяючи Кельменеччину, загинуло 236 солдатів і офіцерів різних національностей, всі вони спочивають вічним сном у Братській могилі в центрі селища. Свято шанують пам'ять про них жителі району.


Вшановуючи ювілейну березневу дату, в читальному залі Кельменецької ЦРБ розгорнуто виставку-спогад «Перегортає пам'ять сторінки». На виставці широко представлені документи про визволення Буковини та Кельменеччини від нацистських окупантів, серед яких книги, спогади учасників бойових дій надрукованих на сторінках краєзнавчих періодичних видань, карта визволення сіл нашого району, фотографії: Братської могили; пам'ятника вічної слави воїнам-визволителям Кельменецького району, який височить на найвищому місці у селищі – «Червоній могилі»; меморіальних пам'ятників воїнам-землякам. Документи засвідчують мужність і відвагу, подвиг і нескореність духу героїв війни, хто боровся і поліг за визволення нашого краю, пережив окупацію, самовідданою працею в тилу наближав розгром ворога, допомагав піднімати з руїн та відроджував рідний край.
Жива людська пам'ять … Не старіє вона з роками. І скільки б часу не минуло – березень 1944 року ніколи не забудеться.



   


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...