пʼятницю, 7 березня 2014 р.

«Світе тихий, краю милий, моя Україно!»

(Літературно-мистецький вінок Кобзареві)


«Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине
От де, люде, наша слава,
Слава України!»
Т. Г.  Шевченко

І знову – березень… І знову линуть до нас думи Пророка – Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Великого Кобзаря, яка у своїй величі була, є й залишається ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення.
З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка в читальному залі Кельменецької ЦРБ було проведено літературно-мистецький вінок Кобзареві: «Світе тихий, краю милий, моя Україно!». Його організаторами та учасниками були працівники районної бібліотеки (дорослої та дитячої) та студенти Кельменецького професійного ліцею під керівництвом бібліотекаря професійного ліцею О. Халай, а глядачами були  студенти із різних груп професійного ліцею.


На початку заходу було вшановано хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні, а також прозвучали слова подяки Героям Майдану. З життєвим і творчим шляхом Тараса Шевченка присутніх познайомили ведучі заходу В. Дєдова та Н. Гергелійник. З прологом «Вогненне слово «Кобзаря» познайомили всіх учні професійного ліцею. Вірші, пісні, біографічні оповіді у виконанні працівників бібліотеки гарно впліталися у вінок шани Кобзаря, розкриваючи всі його грані життя і творчості. Віртуальна подорож: «І говорило полотно про його муки, мрії і любов», дозволила молоді повніше пізнати глибину мистецької спадщини Тараса Шевченка. Із зацікавленням присутні переглянули мультимедійну презентацію: «Жінки в житті Т. Шевченка», відеоролик «Заповіт» та слайд-екскурс: «Душа в камені», адже майже на усіх континентах світу є пам’ятники Кобзареві.


У ході заходу було зроблено бібліографічний огляд літератури: «Орлиний лет Шевченківського духу» та звернено увагу шанувальників творчості Генія на розгорнуті книжково-ілюстративні виставки: «Тарас Шевченко – символ України», «Мистецька спадщина Шевченка».

Немає коментарів:

Дописати коментар

                        Писанка – візерунчаста молитва   На порозі – Великдень. Свято ясне, барвисте, мов вишиті рушники, тепле, мов пас...