вівторок, 3 вересня 2024 р.

Ловець миттєвостей життя

        Мирослав Дочинець –  прозаїк, філософ, публіцист, член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. За плідну і самобутню творчу діяльність відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою «Золотий письменник України» за багатий письменницький доробок. В 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка.

       Народився майбутній прозаїк третього вересня 1959 року в освіченій родині вчителів. Батьки дуже вплинули на світогляд юного Дочинця та привили йому любов до української мови.

       Твори Мирослава Дочинця написані у філософсько-психологічному напрямку, пронизані щирістю та добротою від самого початку і до кінця. Його сюжетні лінії — це дзеркальне відображення самого життя.

       Найбільшу популярність серед співвітчизників набула книга "Многії літа. Благії літа" — заповіти 104-річного карпатського мудреця про те, як прожити довге, здорове та щасливе життя. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом "Книга року-2010". Не менше привертають увагу читачів і такі книги Мирослава Дочинця, як "Вічник. Сповідь на перевалі духу", "Криничар" та "Горянин. Води Господніх русел". Ці твори влучно називають трьома духовними братами.

       Окрім книжок для дорослих, він пише і для дитячої аудиторії: "Бранець Чорного Лісу", "В’язень замку Паланок", "Напутні дари – для дітвори".

       Прозою українського письменника все більше цікавляться за кордоном, а його репутація талановитого митця виходить на міжнародний рівень. Романи "Лис" та "Вічник" планують перетворити на кінофільми. Також в лондонському студентському театрі було розіграно п’єсу за сюжетом твору "Вічник".

      Його роботи перекладаються на іноземні мови, зокрема російську, англійську, польську, словацьку, італійську та навіть японську. За широке визнання читачів нагороджений Почесною літературною відзнакою «Золоті письменники України» (2012). Нагороджений золотим хрестом «Козацька слава», медаллю «За благодійність», відзнакою «За розвиток Закарпаття».

         До 65-річчя  Мирослава Дочинця в Кельменецькій центральній бібліотеці  було проведено літературне знайомство «Ловець миттєвостей життя», та оформлено виставку-портрет «Сповідь великої дущі».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Літературні шедеври мовою екрана           У другу суботу вересня, починаючи з 1996 року, відзначається День українського кіно. Це свято всі...