пʼятниця, 17 червня 2016 р.

       
     «Білого птаха вічний політ»

                              «Він був. Він є. Не кадр його зберіг
                             Відлуння друге… Третє… Безконеччя.
                             Іван Довічний. Пил зірок, доріг.
                             Завжди мандрівка. І ніколи втеча…»
                                                                                       / Т. Севернюк /

    Іван Миколайчук – то материк у мистецькому океані, то цілий напрямок в українському кіно, то слово правди, мовлене в тяжкі підневільні часи й почуте в усьому світі.  Він прожив 46 років  і за таке коротке, але красиве життя – 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. «Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко» - казав про Миколайчука великий Параджанов.
   «Білого птаха вічний політ» - саме під такою назвою 
 в читальному залі Кельменецької ЦРБ відбувся відео лекторій,   присвячений  75-річчю від дня народження блискучого актора, талановитого режисера  і  сценариста Івана Миколайчука.
   Присутні на заході користувачі бібліотеки за допомогою ведучих перегорнули сторінки життя і творчості видатного митця, переглянули уривок із кінофільму «Тіні забутих предків», головну роль в якому зіграв І. Миколайчук, прослухали записи пісень у виконанні тріо «Золоті ключі»
 (Н. Матвієнко, М. Матвійчук, В.Ковальської ), які звучали в одному з його фільмів «Пропала грамота». Також було оформлено книжково-ілюстративну виставку
«Чарівник екрана, чарівник слова».
   Режисер Л. Осика писав: «Іван не тільки був на цьому святі життя, а й творив його. А живе, творене кінця не має. Такий закон життя – народженому жити».

     В  бібліотеці - філії №6 с. Бабин проведено  день інформації « Зоряний  час  наших  земляків»,  присвячений  75 - річчю Івана  Миколайчука.                                             
   
       Бібліотекар  Р. Кривовяза    провела  виставку - перегляд  «Син  Буковини», а  працівників  дошкільного навчального закладу було запрошено до читального залу бібліотеки   на мистецьку годину - спомин  « Його  птаха  короткий  політ…» Про яскравий і плідний, але  такий короткий життєвий шлях нашого земляка присутні слухали з великою цікавістю.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...