понеділок, 9 грудня 2013 р.

Намисто грудневих свят

Весь грудень триває церковний багатоденний Різдвяний зимовий піст, який є останнім у році і триває з 28 листопада до свята Різдва Христового, 6 січня 2014 року



6 грудня церква відзначає день пам'яті (поховання) святого князя Олександра Невського.
7 грудня - день пам'яті святої великомучениці Катерини, яка вважається покровителькою щасливих шлюбів, заступницею всіх жінок і помічницею під час пологів. У вечір під Катерину було прийнято ворожити на судженого, який має з'явитися дівчині уві сні.
13 грудня - день Святого апостола Андрія Первозванного, названого так за те, що він раніше за інших пішов за Ісусом Христом і пройшов весь Його земний шлях. Святий апостол Андрій благословив місце, на якому пізніше було побудовано Київ. Андрій Первозванний вважається покровителем чоловіків і одруження, в цей день існує звичай ворожити на наречених.
17 грудня - день пам'яті святої Великомучениці Варвари, яку вважали берегинею від раптової або насильницької смерті.
19 грудня - день Святителя Миколи Чудотворця, другого заступника після Христа. Святий Миколай відомий своєю допомогою стражденним і незаможним, вважається хранителем на водах і заступником моряків. Здавна святкування, частування і свічки на честь Миколи Чудотворця відбувалися в складчину, а діти вранці шукають подарунки від Святого Миколая під подушкою.
22 грудня відзначається день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці Марії.
25 грудня - день чудотворця Святого Спиридона святителя Триміфунтського, також званого Спиридоном, що повертає сонце, оскільки від цього дня день починає зростати. Крім того, цього дня католики відзначають Різдво Христове.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...