вівторок, 8 грудня 2020 р.

                                    Сучасні українські письменники:

        нова  хвиля

Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних дитячих книжок, які тільки й чекають свого часу, щоб порадувати юних читачів. На літературному горизонті з'явилося багато нових і цікавих письменників, які пишуть для дітей.

 Пріоритетним завданням  Кельменецької  районної дитячої бібліотеки було і є допомогти нашим читачам вибрати сучасну українську дитячу книгу, яка не розчарує, а навпаки, - захопить і зачарує.

У дитячій літературі  завжди почесне місце займала казка. Сучасні казки пропонує дітям Зірка Мензатюк. Фантастичне і реальне переплітається у її книгах так природно, що навіть не дивуєшся, коли у день Києва можна зустріти князя Кия з братами і сестрою Либіддю в книзі «Київські казки». У Києві досі є урочище Кожум’яки, те саме, де жив Кирило Кожум’яка, і тече річка Либідь, і височіють гори Хоревиця,  Щекавиця й Старокиївська. Там трапляється багато незвичайного! 


Найвідоміші книжки Олександра Дерманського: «Маляка – принцеса Драконії», «Казки дракона Омелька», «Бабуся оголошує війну». Письменник каже, що не розділяє літературу на дитячу та дорослу: «На жодній з моїх книг не написано, що дорослим читати не можна. І я знаю, що багато дорослих люблять читати дитячі книги». Автор непомітно вчить найголовнішому: дружити і творити добро.


Герої книг  Лесі Ворониної – це добрі друзі дитинства, що здобули заслужену любов малих читачів. Це і суперагент Гриць Мамай, дівчинка Оля і Буцик з чарівної країни Нямликів. Авторка «Супер агент ООО», «Таємниці Пурпурової планети», «Прибульця з країни Нямликів» впевнена, що дітей треба любити. І якщо дітей любити, то вони будуть читати і розважатися, сприймати  книжки і грати у розумні ігри.



Жахлива проблема сьогодення – безпритульні діти. Кому вони потрібні, хто їх порятує, взагалі, якими вони є, ті, що в свої дитячі роки опинилися, так би мовити, на самому дні життя. Про них розповідає «Повістинка про Потворка» Віктора Терена,






та «Злочинці з паралельного світу» Галини Малик.







Історичні романи Володимира Рутківського – це історична проза для дітей. Тому головними героями його книг є не історичні постаті, а підлітки: Вітько Бубенко – Мирко із «Сторожової застави», Сашко і Тимко із «Синіх вод», Санько, Грицик, Демко, Телесик із «Джур», які опиняються у центрі бурхливих подій і разом з читачами вчаться найголовнішому – приходити друзям на допомогу у важку хвилину, творити добро, любити і захищати  рідну землю.


Для того і потрібні такі книжки, щоб робити світ кращим, щоб поруч з тобою завжди був друг. Саме до цього прагнуть працівники дитячої бібліотеки, долучаючи дитину до книжкової скарбниці.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...