пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

             Миколай Святий із неба в оселю кожну зазира


Завтра у наш р
ідний  край

 Завітає Миколай,

 Принесе в своїй торбинці

 Для усіх дітей гостинці.

       Взимку є чимало свят, яких з нетерпінням чекають дорослі і діти. Цей святковий зимовий час розпочинається 19 грудня, коли відзначається День Святого Миколая. Щороку приходить він у кожну родину з миром і дарунками для дітей. Хто ж такий Святий Миколай? Ось що розповідає легенда..

       Давно-давно, жив хлопець Миколай. Був він сирота. Його батько й мати померли, залишивши синові велике майно.

      Мав Миколай дуже добре серце і хотів допомогти всім довкола.
Під покровом ночі Миколай брав на плечі мішок з харчами, грошима і одягом та йшов до осель бідняків. А там підкидав подарунки у вікна.
      Дуже любив він дітей, тому вони найпершими отримували подарунки.
      Але не забував і про вдів, сиріт і інших нужденних.
      Минули роки. Миколай став священником, а далі і єпископом. Всі шанували і любили його за доброту, за ласкавість і мудрість. А про діток він і далі не забував. Як тільки довідувався, що якась дитина в біді, зараз ішов до неї з потіхою й подарунками.
      Коли помер Миколай і його душа стала перед Господнім престолом, Господь спитав:
    Чого бажаєш, мій Миколаю, в нагороду за добре життя на землі?
    – Нічого не бажаю, – відповів Миколай, – тільки дозволь мені, Боже, сходити час від часу з неба на землю й відвідувати дітей.
     Усміхнувся ласкаво Господь і сказав:
    – Знав я, яке буде твоє прохання. Щороку в день своїх іменин зможеш сходити на землю.
     А на землі пам’ять про Миколая не завмерла. Всі пам’ятали про його добрі діла, про його святе життя, і тому Церква його святим назвала.
    Та й на небі Миколай не сидить та відпочиває: він то подорожніх від хуртовини рятує, то пожежу допомагає гасити, то на морі шторм зупиняє. Допомагає людям, як може.

Люблять діти Миколая,

Шану кожен віддає

Хто в мольбах його благає,

Всім він поміч подає.

Через нього Божа ласка

З неба сходить до людей,

Миколайчику, будь-ласка,

Завітай до всіх дітей.                                                              

     У ніч з 18 на 19 грудня в оселі, де живуть діти, нечутно приходить Миколай і так само нечутно кладе переважно під подушки, а іноді у черевички сплячої малечі жадані дарунки. І що характерно – саме ті дарунки, які собі намріяли слухняні хлопчики й дівчатка.
     Взагалі-то напередодні чарівної ночі потрібно написати лист-прохання до Святого, покласти записку на вікно і сподіватися на здійснення мрії: Чи то Ангел, чи то яка пташка той лист забере. І Миколай точно знатиме, чого від нього сподіваються. Але, якщо малюк ще цілком не писемний, то Святий і так здогадається.

     А що чекає неслухняних? Ну, таких в Україні геть мало. Якщо трапляються, то їм дістається різочка, але тоненька і не довга. А якщо мама й тато дуже попросять Миколая, то попри різочку Святий все ж покладе бодай цукерку чи помаранчу. Життя Святого Миколая нам дає важливий урок:бути щирими, лагідними, трудолюбивими. І поки ваше серце чуйне, докладайте все своє старання, усі свої турботи для того, щоб тільки святе, чисте і добре входило у вашу душу. Наслідуймо добро і вчинки Миколая!  І звернемося до Святого із проханням: нехай допоможе жити в мирі і злагоді.  Нехай це свято стане для нас святом Милосердя, святом Доброти, Прощення, Любові до ближніх.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...