пʼятниця, 21 квітня 2023 р.

 

О, книго,  ти є дар безцінний! 

Щорічно, починаючи з 1996 року, 23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців і всіх хто причетний до книжкової справи та  пов’язаний з її величністю – книгою. Цей день відзначають у 190 країнах світу. Авторське право виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва. Важливим етапом у формуванні міжнародної системи авторського права стало підписання Всесвітньої конвенції про авторське право на літературні, наукові і художні твори.

На абонементі Кельменецької центральної бібліотеки було проведено літературний експрес «О, книго, - ти є дар безцінний!»  Цей захід мав на меті залучити до читання, адже при читанні паперових книг емоції переживаються яскравіше, розвивається уява і креативне мислення. Французький письменник і філософ-просвітитель Дені Дідро стверджував, що коли люди перестають читати, вони перестають і мислити. У цей день хочемо привернути увагу до сучасного українського письменника Андрія Кокотюхи. 


Кокотюха Андрій Анатолійович, народився у місті Ніжині, Чернігівської області. Перший свій художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів та муляром на будівництві. Але згодом закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка.

Книги Андрія Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора-Друк», «Зелений Пес», «Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля». Письменник постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами.

У 2012 році А. Кокотюха отримав спеціальну відзнаку «За кращий історико-патріотичний твір» на «Коронації слова», рукопис під назвою «Червоний», виданий книгою того ж року. Цього ж року отримав відзнаку «Золотий письменник України» – як автор, чий сукупний тираж перейшов позначку 200 тисяч примірників. Андрій Кокотюха є постійним учасником  Всеукраїнського конкурсу романів, сценаріїв та п’єс «Коронація слова». Пробував себе у жанрах горору (роману жахів), кримінальної мелодрами, трилера, комедії, соціального гостросюжетного роману, класичного детективу. Улюблені жанри – трилер та детектив із елементами містики й готики.

Від 1998 року по теперішній час, як сценарист, співпрацює з Національною студією ім. О. Довженка, українськими продакшн-студіями, провідними українськими телеканалами. Спеціалізація – гостросюжетні драми, історичне кіно, пригодницькі та детективні фільми, бойовики.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...