На зимові свята радості багато
У Кельменецькій центральній бібліотеці
Новий рік завжди із книжок починається.
У фойє бібліотеки розгорнуто
книжково-ілюстративну виставку «Мереживо зимових свят», поринувши у світ книг
користувачі не тільки знайомляться зі святами зимового циклу, традиціями та
обрядами українців, а й читають уривки з твору Миколи Гоголя «Ніч перед
Різдвом», і звичайно переглядають рецепти 12 страв, які неодмінно прикрасять
святковий стіл на Святий вечір.
Головною стравою Різдвяного стола є кутя. Це страва, без якої не уявити Різдва,
це смак з дитинства, який веде і в майбутнє! Це символ вічності та пам’яті. Ця
страва символізує добробут та багатство, насолоджуватись смаком цієї страви та
прикрашати нею свої різдвяні столи, потрібно не лише на Святвечір, як це робили
з давніх-давен. Кутя – символ єднання з Богом, зі світом померлих. Кутю варять
із різноманітних круп і зерен: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса та навіть
гречки.
Єдиного рецепта куті немає, кожна господиня
готує кутю по-своєму, вкладаючи любов та щирі сподівання на добробут, тому,
можливо, у кожному домі кутя смакує по-різному. На Сході України варять кутю з
ячмінної крупи, із перловки, на Рівненщині варять кутю із рису, у нас, на
Буковині, варять густу кутю із пшениці, а на Тернопільщині варять рідку кутю.
Щодо символіки інгредієнтів, то можна сказати, що зерно, з якого готують кутю,
символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед — символ райського
блаженства, здоров’я та щасливого побуту. Мак — символ захисту від нечистої
сили. Тож смачної вам куті за вашим особистим рецептом.
Шановні користувачі, приходьте до нашої
бібліотеки й опинитесь у казковій атмосфері Новорічно-Різдвяних свят.
Щасливого книжкового року!
Немає коментарів:
Дописати коментар